Toekomstbedrijven

Hoe steward-ownership ons gidst uit het tijdperk van de aandeelhouder

Nina de Korte en Gijsbert Koren doken in de wereld van aandeelhouders en ondernemerschap. Hun conclusie: Als we een duurzame en eerlijke economie willen, biedt steward-ownership de oplossing.
Gijsbert Koren, Nina de Korte | Nederlands | 232 pagina's | Atlas Business Contact | november 2023 | paperback €24,99 | ebook €14,99
Toekomstbedrijven neemt je mee in de absurditeit van het aandeelhoudersmodel en plofbedrijven, én presenteert de helden van de toekomst: stewards.
Een idealistische startup die voor de hoofdprijs verkocht wordt, maar zijn missie totaal uit het oog verliest. Een bevlogen ceo die wil verduurzamen, maar wordt afgestraft door beleggers. Langetermijndenken lijkt in het bedrijfsleven ver te zoeken, met grote gevolgen voor volgende generaties. Dit roept de vraag op: wie staat er in een bedrijf eigenlijk aan het roer? Bij de meeste bedrijven liggen zowel eigendom als zeggenschap bij aandeelhouders, waardoor snelle winstmaximalisatie vaak de prioriteit heeft. Bij steward-owned bedrijven staan niet aandeelhouders, maar stewards aan het roer. Stewards zijn zorgdragers: ze zorgen ervoor dat het bedrijf op de lange termijn beter presteert én zijn missie kan waarmaken. En dat werkt: succesvolle bedrijven als Rolex, Carlsberg, TBI en Bosch zijn in handen van stewards. Toekomstbedrijven neemt je mee in de absurditeit van het aandeelhoudersmodel en plofbedrijven, én presenteert de helden van de toekomst: stewards.