IRR calculator

IRR calculator

Wil jij investeren in een steward-owned startup of scaleup, of ben je in gesprek met investeerders over een investering in jouw steward-owned onderneming? Stijn Janssen van impact investeerder ifund ontwikkelde een IRR calculator in Excel, waarmee je op basis van een aantal variabelen kunt uitrekenen wat het beoogde jaarlijkse rendement is. Dat maakt het gesprek een stuk makkelijker!

Download de IRR calculator

Vul je email adres in en ontvang direct een download link

  Toelichting

  Steward-owned startups en scaleups die kapitaal nodig hebben om te starten of groeien, kunnen aan investeerders (en oprichters) stemrechtloze aandelen uitgeven. Deze aandelen geven investeerders een recht op winstdeling, maar geen zeggenschap over de onderneming. Als de onderneming winstgevend is en niet langer alle winst gebruikt om te herinvesteren, ontvangen investeerders dividend en op die manier worden ze vergoed voor hun bijdrage. Vanuit het idee dat winst bij steward-owned bedrijven vooral de missie dient, kent de vergoeding voor investeerders (en oprichters) vaak een maximum: op een gegeven moment zijn de aandeelhouders dus voldoende vergoed. Het verschilt natuurlijk per onderneming wat een passende vergoeding is. Veel steward-owned startups kiezen er voor om aan aandeelhouders een bepaalde ‘multiple’ te bieden: het maximaal te betalen rendement. Een multiple van 3x betekent bijvoorbeeld dat een investeerder zijn inleg 3 keer terugkrijgt: zijn originele inleg, plus 200% rendement dus. Om investeerders comfort te geven dat daadwerkelijk dividend uitgekeerd zal worden, wordt vaak vastgelegd dat een bepaald percentage van de winst gebruikt wordt voor winstuitkeringen.

   

  Op basis van een cash flow prognose kan je uitrekenen hoe lang het duurt voordat aandeelhouders vergoed zijn en wat het jaarlijkse rendement (IRR) voor investeerders is. Dit kan het gesprek met investeerders een stuk eenvoudiger maken en het kan je ook helpen om tot een eerlijke en goede afspraak te komen over een multiple.

   

  Stijn Janssen van impact investeerder ifund, heeft de calculator gemaakt. Op het eerste tabblad vind je uitleg over het gebruik van de spreadsheet.

  Samen aan de slag met steward-ownership
  Wij helpen vooruitstrevende ondernemers en investeerders om succesvol gebruik te maken van steward-ownership