Steward-ownership & de Stem van de Aarde

Een experimentele workshop

Met Henry Mentink van het Veerhuis, Klaas Kuitenbrouwer van Zoöp en Gijsbert Koren van We Are Stewards

Wil je graag leren over steward-ownership en hoe je de Aarde een stem kunt geven in jouw onderneming? Dan is deze workshop interessant voor jou!

Wat als de Aarde aandeelhouder wordt? Patagonia oprichter Yvon Chouinard schonk het economisch eigendom van zijn bedrijf aan de Aarde. Winst van Patagonia wordt voortaan gebruikt om klimaatverandering tegen te gaan. Stel dat we nog een stap verder gaan, door de Aarde stemrecht te geven. Henry Mentink onderzoekt hoe we dat voor elkaar kunnen krijgen en stuit daarbij op mooie experimenten en grote vragen. Hoe komen we er bijvoorbeeld achter wat de Aarde wil? En hoe kunnen we dat meenemen in besluitvorming? Tijdens deze workshop gaan we met elkaar op een zoektocht.

Klaas Kuitenbrouwer is initiator van Zoöp. Zoöp is een organisatiemodel voor samenwerking tussen menselijk en niet-menselijk leven dat de belangen van alle zoë (Grieks voor ‘leven’) behartigt. Het Zoöp-model maakt de stemmen en belangen van niet-menselijk leven onderdeel van de besluitvorming van organisaties.

Tijdens onze gezamenlijke zoektocht starten we met een meditatie, luisteren we naar de muziek van een plant en bespreken we verschillende inspirerende voorbeelden en pogingen om de Aarde stemrecht te geven, waaronder The Sharing Group en YouBeDo. Onder The Sharing Group vallen onder andere webhosting bedrijf MijnDomein en autodeelbedrijf MyWheels. YouBeDo is een online boekwinkel. Hoe kan de Aarde een stem krijgen in deze ondernemingen?

   

Daarnaast leren we hoe het Zoöp model toegepast kan worden bij initiatieven en bedrijven, zodat niet-menselijk leven ook een stem kan krijgen.

Opbrengsten van de workshop:

– Je leert wat steward-ownership is en hoe het werkt
– Je start je onderzoek naar de vraag hoe je de Aarde een stem kunt geven in jouw onderneming
– Je vergroot je netwerk met like-minded ondernemers en kunt onderling ervaringen en tips uitwisselen
– Je scherpt de duurzame kern of strategie voor jouw onderneming aan!

 

Wanneer, wie en waar?

Woensdagmiddag 15 maart 2023, van 14.00 tot 17.00 door Gijsbert Koren van We Are Stewards en Henry Mentink van het Veerhuis en Klaas Kuitenbrouwer van Zoöp, in het Veerhuis in Varik.

Aanmelden

Woensdagmiddag 15 maart 2023, van 14.00 tot 17.00

Kosten voor deelname: 125 euro ex 21% BTW
Locatie: Het Veerhuis, Waalbandijk 8, Varik

Aantal deelnemers: maximaal 8

Je kunt je ook aanmelden door een mailtje te sturen aan gijsbert@wearestewards.nl. We sturen je dan per ommegaande een bevestiging en factuur.

Meer over Henry Mentink

 

Henry Mentink is een visionaire ondernemer. Hij is onder andere oprichter van MyWheels, het eerste autodeelbedrijf van Nederland en beheerder van het Veerhuis. Henry is een voorloper die ons helpt om te verbeelden hoe de nieuwe economie er uit kan zien.

 

Henry wil onder andere dat de Aarde op de werelderfgoedlijst komt en organiseert de Wheelbarrow Walk naar het hoofdkantoor van UNESCO in Parijs om hier aandacht voor te vragen. Ook schonk hij de grond onder het Veerhuis terug aan de Aarde. Stichting Grond van Bestaan is nu de juridisch eigenaar van de grond.

 

 

“Relaties gaan voor de baten uit
en dan kun je niet meer failliet.”

 

– Henry Mentink

 

Ter inspiratie een filmpje waarin Henry uitlegt waarom de Aarde op de Werelderfgoed lijst moet komen:

Ter inspiratie nog een filmpje van Henry, waarin hij zich afvraagt of geld ook circulair kan zijn:

Meer over Klaas Kuitenbrouwer

 

Klaas Kuitenbrouwer is onderzoeker aan het Nieuwe Instituut in Rotterdam en geeft les aan de Gerrit Rietveld Academie. Hij maakt tentoonstellingen en publieke programma’s die zich afspelen op het kruispunt van cultuur, technologie en ecologie. Een terugkerend thema in zijn werk is de ontmoeting (en frictie) tussen verschillende kennispraktijken: technologisch, artistiek, juridisch, organisatorisch, wetenschappelijk, en meer-dan-menselijk. In de laatste jaren maakte hij ondermeer de tentoonstelling Tuin van Machines (2015), Gardening Mars (2017) de programmareeks Bot Club, en het grootscheepse Neuhaus programma: de tijdelijke academie voor meer-dan-menselijke kennis (2019) wat leidde tot het Zoöp project: de ontwikkeling en implementatie van een organisatiemodel voor samenwerking tussen menselijk en meer-dan-menselijk leven.

Samen aan de slag met steward-ownership
Wij helpen vooruitstrevende ondernemers en investeerders om succesvol gebruik te maken van steward-ownership