Perspectief voor grote ondernemingen

Denemarken is wereldwijd voorloper op het gebied van steward-ownership, in Denemarken ook wel bekend als foundation-ownership. De Steward-Ownership Studiereis geeft je in één dag toegang tot de kennis en ervaringen van Deense steward-owned bedrijven, de toezichthouder voor Deense foundation-owned bedrijven en de meest vooraanstaand onderzoeker op het gebied van foundation-ownership.
Voor stewards, eigenaren en adviseurs
De studiereis is met name bedoeld voor stewards van bestaande steward-owned bedrijven, eigenaren van ondernemingen die de transitie naar steward-ownership overwegen, hun adviseurs en andere professionals.
Leren van de voorlopers
Denemarken kent de meeste steward-owned bedrijven, in allerlei sectoren en van allerlei formaten - van middelgroot tot multinational. Dankzij onderzoek is er veel inzicht in de prestaties van Deense steward-owned bedrijven. Daarnaast bestaat in Denemarken goed ontwikkelde regelgeving voor de governance van deze bedrijven. Kortom, we kunnen veel leren van de Deense ervaringen.

Locatie

De bijeenkomst vindt plaats bij de Copenhagen Business School

Programma

Steen Thomsen, hoogleraar enterprise foundations en corporate governance, Copenhagen Business School
Onderwerp: Foundation-ownership en de dynamiek en impact van foundation-owned bedrijven
Lees meer

Steen Thomsen is wereldwijd de meest ervaren onderzoeker op het gebied van steward-ownership. De vakgroep van Steen Thomsen doet onderzoek naar de eigenschappen en prestaties van steward-owned bedrijven. Momenteel wordt onder andere onderzoek gedaan naar de prestaties van foundation-owned bedrijven in Europa (waaronder Nederland) en de duurzame prestaties van foundation-owned bedrijven.

Een vertegenwoordiger van de Danish Business Authority
Onderwerp: Toezicht op Deense foundation-owned bedrijven en wat Nederlandse steward-owned bedrijven daarvan kunnen leren
Lees meer

In Denemarken bestaat speciale wetgeving voor foundation-owned bedrijven: de Commercial Foundations Act. De wet geeft de overheid een bepaalde controlerende macht om foundation-owned bedrijven te ondersteunen hun structuur en doelstellingen te kunnen borgen. Uit de wetgeving komt ook een governance code voort die onder andere ziet op transparante communicatie, taken van stewards, beheer van assets, onafhankelijkheid van stewards, samenstelling van een team van stewards en de vergoeding voor stewards. De Danish Business Authority vervult de rol van toezichthouder en speelt daarmee in op de vraag hoe stewards gecontroleerd kunnen worden.

Vertegenwoordigers van de Lundbeck Foundation
Onderwerp: Foundation-ownership bij Lundbeck in combinatie met een beursnotering en het opbouwen van een portfolio aan bedrijven in beheer van een stichting
Lees meer

Lundbeck Foundation beheert 69% van de aandelen van het farmaceutische bedrijf Lundbeck (5.000 medewerkers). Het heeft daarmee de controlerende zeggenschap in handen. De overige 31% van de aandelen zijn genoteerd aan Nasdaq Copenhagen. Lundbeck werd meer dan 100 jaar geleden opgericht. Het bedrijf heeft als beleid elk jaar 30 tot 60% van de winst uit te keren als dividend, mits daar ruimte voor is en er geen strategische investeringen gedaan worden. Lundbeck Foundation gebruikt het dividend om ook meerderheidsaandeelhouder te worden in andere ondernemingen. Het doel is om in 2030 eigenaar te zijn van 5 tot 8 ondernemingen. Lundbeck Foundation is inmiddels meerderheidsaandeelhouder van zorgonderneming Falck (25.000 medewerkers) en houdt de meerderheid van de zeggenschap in de eveneens beursgenoteerde farmaceut ALK (2.500 medewerkers). Daarnaast investeert Lundbeck Foundation in startups.

Peter Haahr, CEO van de LEO Foundation
Onderwerp: Foundation-ownership bij LEO Pharma en mogelijkheden voor foundation-owned bedrijven om samen te werken met investeerders
Lees meer

LEO Foundation is voor meer dan 75% eigenaar van LEO Pharma. Om groei mogelijk te maken, investeerde Nordic Capital in 2021 een bedrag van 450 miljoen euro in LEO Pharma en ontving in ruil daarvoor een minderheidsbelang in de onderneming. LEO Pharma is een wereldwijd opererend farmaceutisch bedrijf met zo’n 5.000 medewerkers dat zich specialiseert in dermatologie en trombose. De onderneming werd meer dan 115 jaar geleden opgericht. In 1945 was de onderneming de eerste producent van penicilline buiten de VS en het VK. In 1984 droeg de schoonzoon van de oprichter het volledig eigendom van LEO Pharma over aan de LEO Foundation. De LEO Foundation heeft als doel het lange termijn succes en de onafhankelijkheid van de onderneming te dienen. Daarnaast ondersteunt de stichting onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek op het gebied van farmaceutica en chemie door donaties beschikbaar te stellen.

Bedrijfsbezoek aan Rambøll en de Rambøll Foundation
Onderwerp: Foundation-ownership bij Rambøll en kansen om een commercieel competitief bedrijf en aantrekkelijke werkgever te zijn
Lees meer

Rambøll is een internationaal ingenieursbureau met meer dan 18.000 medewerkers. Rambøll werkte onder andere aan de iconische 16 kilometer lange Sontbrug die Denemarken en Zweden met elkaar verbindt. De Rambøll Foundation beheert bijna 98% van de aandelen. De overige aandelen zijn in handen van medewerkers. Het doel van de stichting is om de financiële en commerciële continuïteit en ontwikkeling van de onderneming te ondersteunen en medewerkers een uitdagende en inspirerende werkplek te bieden.

Het hoofdkantoor van ingenieursbureau Rambøll en de Rambøll Foundation waar we aan het einde van de dag op bezoek gaan:

Aanmelden

Deelname aan de Steward-Ownership Studiereis kost 1.500 euro (exclusief 21% BTW) per deelnemer. Voor een tweede deelnemer van hetzelfde bedrijf kost deelname 900 euro. Lunch en versnaperingen gedurende de dag zijn inbegrepen. Reis, verblijf, ontbijt en diner zijn niet inbegrepen en boek je op eigen gelegenheid. We doen hieronder een suggestie voor een hotel op loopafstand van de Copenhagen Business School dat via steward-owned Time to Momo geboekt kan worden.
Aanmelden kan via jouw contactpersoon bij We Are Stewards, of door een mailtje te sturen naar Esther (esther@wearestewards.nl).
We hebben plek voor maximaal 18 deelnemers.

Tijdens de Steward-Ownership Studiereis leer je meer over:

• De dynamiek van gevestigde steward-owned bedrijven: competitieve voordelen, uitdagingen en kansen
• De positieve impact die steward-owned bedrijven op de maatschappij en stakeholders kunnen hebben en hoe daar gebruik van te maken
• Toezicht op en borging van de structuur en doelstellingen van Deense steward-owned bedrijven en hoe dat naar de Nederlandse context vertaald zou kunnen worden
• Ervaringen met good governance bij steward-owned bedrijven
• Ervaringen met investeerders en andere aandeelhouders (zoals familie, werknemers, private equity en beleggers op de beurs)
• Ervaringen met de doorontwikkeling van de structuur van steward-owned bedrijven door de tijd heen
• Hoe stewards commerciële en maatschappelijke doelstellingen balanceren

Reis en verblijf

Je boekt je reis en verblijf op eigen gelegenheid.

 

Heenreis: Het team van We Are Stewards reist dinsdag 19 maart met de trein naar Kopenhagen. Onze trein vertrekt om 07:37 vanaf Arnhem Centraal. Je kunt op verschillende stations in Nederland opstappen:

– 6:38 Amsterdam Centraal
– 7:04 Utrecht Centraal
– 7:37 Arnhem Centraal
– Aankomst in Kopenhagen: 17:43

 

Terugreis: We reizen op eigen gelegenheid terug.

 

Het programma is zo samengesteld dat het ook mogelijk is om op donderdag 21 maart heen en weer te vliegen tussen Amsterdam en Kopenhagen. Er zijn 3 ochtendvluchten die op het programma aansluiten en aan het einde van de dag zijn meerdere vluchten beschikbaar.

 

Verblijf: We verblijven in Hotel Scandic Falkoner. Het hotel ligt op loopafstand van de Copenhagen Business School. Je kunt het hotel onder andere boeken via steward-owned Time to Momo.

Samen aan de slag met steward-ownership
Wij helpen vooruitstrevende ondernemers en investeerders om succesvol gebruik te maken van steward-ownership