Podcastserie We Are Stewards van BusinessWise

BusinessWise maakte een podcastserie over steward-ownership. In de serie geven vier Nederlandse ondernemingen een inkijkje in hun reis naar steward-ownership. Hoe omarmen zij deze ‘nieuwe’ vorm van ondernemen waarbij stemrecht en winstrecht worden gescheiden en het primaire doel niet meer draait om winst, maar om het nastreven van de missie? In 6 afleveringen van 20 minuten krijg je vanuit verschillende perspectieven inzichten in de verschillende facetten van steward-ownership.

In deze podcastserie:

Voys
Online telecombedrijf Voys is in transitie om steward-owned te worden. Mark Vletter en Pollien van Keulen delen hun overwegingen en ervaringen. 

Time to Momo
Boekingswebsite Time to Momo is sinds de fusie met Moonback steward-owned. Niels Meijssen en zijn co-founders van Moonback besloten al bij de oprichting dat hun bedrijf steward-owned moest worden. 

Wieringa Advocaten
Advocaat Victor Bouman van Wieringa Advocaten begeleidde onder andere Moonback (nu Time to Momo) in hun stap naar steward-ownership.

VDR Bouwgroep
VDR Bouwgroep bestaat meer dan 120 jaar en is sinds de jaren ’80 steward-owned. Directeur Luc Baltus vertelt welke impact dit op het bedrijf heeft.

The Shore & Stichting Sleipnir
Surfschool The Shore is steward-owned via Stichting Sleipnir. Oprichter Hans van den Broek van The Shore en Reinoud van Bemmelen van Stichting Sleipnir vertellen hoe deze constructie werkt en welke invloed het heeft op de aangesloten bedrijven.

We Are Stewards
Ook Gijsbert Koren en Nina de Korte van Stichting We Are Stewards schuiven elke aflevering aan om te reflecteren op de inzichten van de ondernemers: wat zeggen ze nou, wat kan je er van leren?.

Wanneer is de term steward-ownership eigenlijk ontstaan? Betekent steward-ownership dat er geen winst meer gemaakt wordt? En hoe kijken de vier ondernemingen tegen rentmeesterschap aan? 

Waarom kiezen Voys, The Shore, Time to Momo en VDR Bouwgroep om Steward Owned te zijn – of worden? Waarom past deze vorm van ondernemen bij de missie van de bedrijven? En hoe hebben ze de eerste stappen binnen het rentmeesterschap gezet?
Medewerkers Louise Douma van Time to Momo en Laura Huigenbosch van VDR Bouwgroep schuiven aan. Kenden ze het begrip Steward Ownership al? En was het voor hun een extra reden om bij het bedrijf te gaan werken?
Gijsbert Koren en Nina de Korte van Stichting We Are Stewards leggen in deze aflevering meer uit over het opbouwen van pensioen als CEO van een Steward Owned bedrijf. Hoe is dat geregeld?
Hoe kunnen Gijsbert en Nina van We Are Stewards je bijstaan als je Steward Owned wil worden? Wat zijn de lessen die Voys, The Shore, Time to Momo en VDR Bouwgroep hebben opgedaan in hun proces naar, en tijdens, Steward Ownership? En welke tips hebben ze voor geïnteresseerde ondernemers?
Wat is de toekomst van Steward Ownership? Binnen de vier ondernemingen in deze podcastserie, maar ook binnen de zakelijke wereld in Nederland? De CEO’s van Voys, The Shore, Time to Momo en VDR Bouwgroep en Gijsbert en Nina van Stichting We Are Stewards vertellen meer.