Sprinklr

Bedrijven › Sprinklr

Sprinklr is een online plantenwinkel. Sprinklr verkoopt biologisch gekweekte tuinplanten en duurzame kamerplanten en wil zo snel mogelijk naar een wereld zónder gif op je plant, waar biologische kweek de norm is. Sprinklr’s missie is biodiversiteitsherstel. Een groene omgeving voor iedereen, vol leven!

 

Steward-ownership

Sprinklr heeft twee typen aandeelhouders:

1. Stichting Sprinklr Impact. De stichting beheert heeft als enige aandeelhouder stemrecht en wordt beheerd door mensen die betrokken zijn bij Sprinklr. Het doel van de stichting is zorgen dat Sprinklr BV volgens de missie bestuurd wordt. De twee oprichters (en nu tevens de directeuren) van Sprinklr hebben nu een meerderheid van de stemmen in de stichting.

2. Investeerders en een oprichter. Een aantal investeerders en een oprichter hebben cumulatief preferentie aandelen, met winstrecht, maar zonder stemrecht. De aandelen hebben recht op een gemaximeerd rendement van 5% per jaar op de inbreng. Daarnaast worden deze aandelen stap voor stap teruggekocht door Sprinklr BV. Als Sprinklr voldoende winst maakt, wordt rendement uitgekeerd en als er dan nog ruimte over is, worden de aandelen teruggekocht tegen de inbreng.

Als alle aandelen met economisch recht straks teruggekocht zijn van investeerders en de oprichter, beheert Stichting Sprinklr alle aandelen. De winst die Sprinklr BV maakt, wordt ingezet voor de missie: biodiversiteitsherstel. Op de website van Sprinklr lees je meer over de transitie en de structuur.

Steward-ownership model: Beheerstichting

 

Enkele kerncijfers

• Jaar van oprichting: 2016 (steward-owned sinds 2023)
• Medewerkers: 10 (2022), meer tijdens piekmomenten
• Omzet: 2 miljoen euro (2022)

 

Verder lezen?

Uitleg over de steward-owned structuur van Sprinklr en de transitie naar steward-ownership
Waarom kozen de oprichters van Sprinklr voor steward-ownership?
• De speech van oprichter Suzanne van Straaten bij de transitie naar steward-ownership
• Een interview bij BNR met oprichter Suzanne van Straaten
• Een uitgebreid verhaal op de website van Sprinklr over ‘activistisch ondernemen
• De episode van de Steward-Ownership Podcast over investeren in steward-owned bedrijven, met onder andere Suzanne van Sprinklr