De Steward-Ownership Podcast – investeren in steward-owned bedrijven

Het moest er een keer van komen: een episode die speciaal over investeren gaat. Want hoe werkt investeren in steward-owned bedrijven?

In deze bijzondere editie van de Steward-Ownership Podcast gaat Gijsbert Koren in gesprek met twee ondernemers en een investeerder.

Suzanne van Straaten is mede-oprichter van Sprinklr. Sprinklr werd begin 2023 steward-owned. Om dat mogelijk te maken, moesten bestaande investeerders akkoord gaan. De twee oprichters ‘verscheurden’ hun eigen aandelen, zoals ze het zelf noemen. Hoe ging dat en waarom zijn investeerders akkoord gegaan met die transitie?

Michael van Loenen is mede-oprichter van YouBeDo. YouBeDo is een online boekwinkel. Je betaalt bij YouBeDo evenveel voor je boeken en kunt tot 12% van je aankoopprijs doneren aan een goed doel naar keuze. Op die manier hoopt YouBeDo bij te dragen aan een eerlijkere verdeling van welvaart. YouBeDo was een BV met de oprichters als enige eigenaren: Michael en zijn compagnon Bert van Ingen kozen er voor om hun aandelen tegen nominale waarde aan een coöperatie over te dragen. Om te groeien is YouBeDo nu op zoek naar investeerders die zich achter hun missie willen scharen.

Jeanne Specht-Grijp is een van die investeerders. Jeanne is initiatiefnemer van het LifeTree Fund en was eerder bestuurslid bij DIIF. Beide investeringsfondsen hebben de vrijheid om op vooruitstrevende manieren te kunnen investeren. LifeTree Fund werkt samen met Fair Capital Partners en investeert onder andere in YouBeDo.

In deze episode komt naar voren hoe steward-ownership het betrekken van investeerders versimpelt, omdat niet langer tegengestelde belangen bestaan tussen investeerders, oprichters en de onderneming. Je besluit met elkaar dat de missie centraal staat en welke vergoeding iedereen ontvangt in ruil voor geleverde bijdragen.

Naast de wijzen waarop Sprinklr en YouBeDo investeerders betrekken en vergoeden, zijn er nog allerlei andere manieren denkbaar. We hopen dat deze podcast je verbeeldingskracht en creativiteit stimuleert.

Verder lezen en luisteren

Toekomstbedrijven: De verhalen van Suzanne, Michael en andere stewards staan ook opgetekend in het boek Toekomstbedrijven dat Gijsbert Koren en Nina de Korte schreven (natuurlijk verkrijgbaar via YouBeDo!).

Meer over steward-ownership bij Sprinklr: Op de website van Sprinklr kun je ook meer lezen over het waarom en hoe van steward-ownership bij Sprinklr.

Meer over steward-ownership bij YouBeDo: Op de website van YouBeDo is uitgelegd hoe de cooperatie ingericht is.

Investeerders: Een overzicht van investeerders die in steward-ownership geloven.

Bart Jan Krouwel: Mede-oprichter van Triodos Bank. Lees een profiel op P+.

Koos Bakker: Mede-oprichter van Odin. Luister onze podcast met Merle Koomans van den Dries, de huidige Odin directeur.

Henry Mentink: Een visionaire ondernemer. Henry is onder andere beheerder van het Veerhuis in Varik.