De Steward-Ownership Podcast – Bord&Stift

Episode 2 met Charlotte van Leeuwen van Bord&Stift

De mensen van Bord&Stift maken getekende video’s om complexe dingen simpel uit te leggen. Het bedrijf is op 1 januari 2021 steward-owned geworden. Tijdens de 2e episode van De Steward-Ownership Podcast spreken we met oprichter en voormalig eigenaar Charlotte van Leeuwen. Bord&Stift is ‘foundation owned’. De aandelen van het bedrijf zijn in handen van een stichting die als doel heeft een verantwoord eigenaar te zijn. Naast dat het bedrijf nu ‘van zichzelf’ is, maakt Bord&Stift ook nog eens gebruik van zelforganisatie. Bord&Stift is dus een bedrijf zonder eigenaar, maar ook zonder baas!

Bord&Stift logo

Wat is succesvol ondernemen?

Steward-ownership zorgt er volgens Charlotte voor dat ondernemingen zich weer menselijker gaan gedragen. “Als je aandelen in een bedrijf hebt, dan wil je natuurlijk steeds meer winst”. Een bedrijf zonder aandeelhouders kan serieuzer aan de slag met wat we als mensen belangrijk vinden: verduurzamen bijvoorbeeld. Laat Bord&Stift daardoor economische kansen liggen? Misschien, maar volgens Charlotte is Bord&Stift nu wel een robuuster bedrijf geworden dat tegen een stootje kan. Wetenschappelijk onderzoek naar steward-owned bedrijven ondersteunt dit inzicht van Charlotte.

Verder lezen

Naast steward-ownership, kwamen de volgende boeken, mensen en initiatieven in deze episode ter sprake:

Zebra Movement: De Zebra Movement wil een alternatief voor ‘unicorns’ op de kaart zetten.

Frederic Laloux: Frederic Laloux schreef het boek Reinventing Organisations over horizontaal organiseren.

Post Growth: Meer informatie over Post Growth vind je bijvoorbeeld op de website van het initiatief Post Growth Entrepreneurship waar Charlotte bij betrokken is.

Basecamp oprichters: De Basecamp oprichters schreven onder andere de boeken It Doesn’t Have to Be Crazy at Work en Rework.