De Steward-Ownership Podcast – BuurtzorgT

Een BuurtzorgT-medewerker onderweg naar een cliënt

Episode 8 met Nico Moleman van BuurtzorgT

In 2013 richtten psychiater Nico Moleman en zorgondernemer Jos de Blok (bekend van thuiszorgorganisatie Buurtzorg) BuurtzorgT op. BuurtzorgT biedt psychiatrische hulp aan huis. De “T” in BuurtzorgT staat zowel voor thuis, als voor therapie en toekomst.

In deze episode spreken we met Nico Moleman. Nico noemt de aanpak van BuurtzorgT systemisch. Bij behandelingen ligt focus op de omgeving en de sociale situatie van de cliënt. Cliënten worden niet in een kliniek behandeld, maar gewoon thuis, in hun eigen omgeving.

“Sociaal herstel is belangrijker dan symptoom herstel”

Meer dan 60 teams leveren vanuit BuurtzorgT zorg op allerlei plekken in het land. Net als zusterorganisatie Buurtzorg maken de teams gebruik van zelforganisatie. Deze aanpak wordt gewaardeerd door medewerkers en cliënten. BuurtzorgT is dan ook een van de snelst groeiende zorgondernemingen in Nederland. Dit is niet een doel op zich. BuurtzorgT groeit ‘vanzelf’ op plekken waar een nieuw team opstart en zich bij BuurtzorgT meldt.

Oprichters Nico en Jos kwamen het steward-ownership model tegen toen zij op zoek waren naar manieren om het eigen vermogen van het bedrijf te kunnen versterken. Conventionele investeringsopties spraken hen niet aan. In Purpose Evergreen Capital (PEC) werd een partner gevonden die wél in lijn was met de missie van de ondernemers. De investeerder verschafte het groeikapitaal. Stemrecht en winstrecht werden gescheiden. PEC is nu de economisch eigenaar en BuurtzorgT koopt stapje voor stapje de aandelen weer terug, totdat de onderneming ‘van zichzelf’ geworden is.

Gouden aandeel

BuurtzorgT maakt gebruik van het ‘gouden aandeel model’ van steward-ownership. Een schematische weergave van de structuur:

  • De twee oprichters hebben hun aandelen verkocht aan BuurtzorgT. De verkoopprijs is omgezet in een achtergestelde lening.
  • PEC heeft een investering in BuurtzorgT gedaan, in ruil voor aandelen met economisch recht. Deze aandelen worden stap voor stap teruggekocht door de onderneming.
  • De Purpose Stiftung houdt een gouden aandeel met veto-recht (ook wel prioriteitsaandeel). Het enige doel van dit aandeel is de structuur in stand houden.
  • De oprichters houden daarnaast aandelen met zeggenschap (zonder economisch recht). Bij hun vertrek worden deze aandelen doorgegeven aan hun opvolgers.

De kapitaalstructuur biedt ook zekerheid aan verzekeraars, aangezien het geld in BuurtzorgT blijft en niet automatisch wegvloeit naar oprichters of aandeelhouders. Het maakt van BuurtzorgT voor de lange termijn een solide onderneming. Steward-ownership combineert volgens Nico het beste van twee werelden: het innovatieve en wendbare van een BV en het dienende van een stichting.

Verder lezen

Purpose Evergreen Capital (PEC) is een van de twee fondsen van Purpose. PEC investeert in middelgrote bedrijven die de transitie naar steward-ownership willen maken. Het fonds koopt bijvoorbeeld oprichters uit.

Snippets

Twee snippets uit de episode:

Luister hier de hele aflevering, of abonneer je op De Steward-Ownership Podcast via je favoriete podcastkanaal